14 Νοε 2008

«Κάπνα από πέτρα» του Κουνέλλη


«Στην αρχή ήταν η κάπνα πάνω στο τζάμι του παράθυρου ενός εξοχικού σπιτιού, και πίσω διακρινόταν το τοπίο και τα σπίτια του μικρού χωριού. Οπότε σκέφτηκα να αφαιρέσω με τα δάχτυλα την κάπνα που κάλυπτε σχεδόν το τζάμι του παράθυρου και να σχεδιάσω, μ’ αυτόν τον τρόπο, στα γρήγορα, κάποια πρόσωπα. Με την ίδια διαδικασία, λοιπόν, και με υγρό μελάνι, χρησιμοποιώντας πάντα τα δάκτυλα, σχεδίασα πάνω στην πέτρα τα φανταστικά πρόσωπα που θυμόμουν από την εποχή του καπνισμένου παράθυρου της εξοχής».

Έτσι προέκυψαν οι λιθογραφίες του διεθνούς εμβέλειας δημιουργού Γιάννη Κουνέλλη, οι οποίες εκτίθενται έως και την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου στην T. Kambani Gallery (Βασ. Παύλου 82, στην πλατεία της Βούλας, τηλ. 210 4818386). Θα παρουσιαστούν μια σειρά χαρακτικά που δημιουργήθηκαν το 1992 σε 21 αντίτυπα με τίτλο «Fumo di pietra», («Κάπνα από πέτρα»). Πρόσωπα ζωγραφισμένα με τα χέρια με υγρό μελάνι πάνω στη πέτρα και τρία σιδερένια κουτιά-επιτοίχιες κατασκευές σε 25 αντίτυπα.

Ο Γιάννης Κουνέλλης γεννήθηκε το 1936, στον Πειραιά. Εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, όπου σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, και ήδη στη δεκαετία του ’60 εμφανίστηκε ως ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος Arte Povera στην Ιταλία. Χρησιμοποιώντας υλικά όπως σίδερο, κάρβουνο, φωτιά, ξύλο, πέτρα, αναδεικνύει μέσα από κατασκευές και εγκαταστάσεις την πρωτογενή ποιητική φύση των πραγμάτων και το πολιτικό και πολιτισμικό τους βάθος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: