20 Δεκ 2008

Οι μεταμορφώσεις του Gösta Hellner



Έως τις 6 Ιανουαρίου θα εκθέτει τη νέα ενότητα των έργων του «Αιγαίο» ο γερμανός ζωγράφος Gösta Hellner στον χώρο τέχνης «William James»(Υμηττού 64, Χολαργός).

«Στην παρούσα έκθεσή του οι μεταμορφώσεις του καλλιτέχνη παίρνουν όνομα. Προτιμά τον τίτλο Αιγαίο. Τώρα όλη η σημειολογία του παίρνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Οι στήλες του είναι ειδώλια, μύλοι αλλά και αναθηματικές στήλες. Τα ζώα είναι χταπόδια, γύπες ή αετοί, οι μορφές του γίνονται αγγελάκια, τα σινιάλα του παραπέμπουν στη μινωική γραφή. Αυτή η έκθεση δεν αποτελεί τίποτα άλλο από μια ακόμα από τις μεταμορφώσεις του καλλιτέχνη».
Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος

Gösta Hellner (Münster Γερμανίας, 1937) Ζωγράφος και φωτογράφος. Την περίοδο 1958-1962 σπούδασε στην Ακαδημία Φωτογραφικής Τέχνης και Γραφικών Τεχνών του Μονάχου και τιμήθηκε με Master φωτογραφίας. Καθηγητής του στη ζωγραφική ήταν ο Fritz Winter της Σχολής του Bauhaus. Συμμετέχει και διακρίνεται σε δύο πανγερμανικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής. Εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα το 1963, ως φωτογράφος ταυ Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Όλες οι φωτογραφίες του είναι δημοσιευμένες σε επιστημονικά βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά. Στο ζωγραφικό του έργο δουλεύει είτε με καμπύλα βιόμορφα σχήματα είτε με συνθέσεις από μικτές τεχνικές στον τύπο του κολλάζ και στο πλαίσιο της ποπ αρτ, με έντονους χρωματισμούς και με ενδιαφέρον για το στοιχείο της μεταλλαγής και της κίνησης. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: