25 Φεβ 2009

«Χαμένοι» στην τέχνη του Άκη Πιρουνίδη



«Χαμένοι μεσ’ το χρόνο» είναι οι άνθρωποι που αποτυπώνει στα εντυπωσιακά έργα του ο Άκης Πιρουνίδης, τα οποία εκθέτει στην αίθουσα τέχνης Thanassis Frissiras Gallery (Κριεζώτου 7, στο κέντρο της Αθήνας) έως τις 4 Απριλίου. Ο επίκουρος καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Ακης Πειρουνιδης, τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο των συνθέσεών του. Χρησιμοποιεί ιδιαίτερα στοιχεία γραφής, χειρονομιακές επεμβάσεις ή γραμμική σχεδίαση που καμιά φορά φτάνει στα όρια της καρικατούρας. Αυτές οι γραμμικές μορφές έρχονται και επιβάλλονται σε ένα φόντο και παραπέμπουν σε αρχέγονα χαράγματα χαμένων πολιτισμών που μοιάζουν με τα σύγχρονα γκραφίτι των μητροπόλεων. Όμως τα έργα συνεχίζουν να λειτουργούν στον δικό τους κόσμο, στον δικό τους χώρο, και να υποβάλουν το θεατή σε υπαρξιακές ανησυχίες.

6 Φεβ 2009

Η πολύχρωμη ποίηση του Δημήτρη Δαρζέντα

Μπορεί άραγε το ζωγραφικό αποτύπωμα ενός τοπίου να λέει περισσότερα από το ίδιο το τοπίο; Σίγουρα η πραγματική τέχνη μπορεί να το πετύχει , εξάλλου αυτή είναι η μαγεία της, κι αυτό είναι το χάρισμα των σημαντικών καλλιτεχνών. Οπωσδήποτε μπορούν να το διαπιστώσουν οι επισκέπτες της έκθεσης έργων του Δημήτρη Δαρζέντα (1915-1997) η οποία πραγματοποιείται στην αίθουσα τέχνης «William James» (Υμηττού 64, Χολαργός) έως τις 24 Φεβρουαρίου. Όπως έχει γράψει ο επίκουρος καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Θάνος Χρήστου «ζωγραφική του χρωματικού πάθους μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή του Δημήτρη Δαρζέντα. Η οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν μένει στα εξωτερικά χαρακτηριστικά και την επιφάνεια αλλά διεισδύει στο βάθος με σκοπό να αποδώσει χωρίς να αφηγηθεί, να υμνήσει χωρίς να κολακεύσει, να δει την αλήθεια χωρίς να ωραιοποιήσει. Και τελικά δικαιώνεται το αποτέλεσμα των προσπαθειών του δημιουργού αφού κατορθώνει να κάνει την πραγματικότητα ποίηση και το συναίσθημα χρώμα».

5 Φεβ 2009

Η μαγεία της χαρακτικής

Έργο της Βίκυς Τσαλαματά

Όλη η μαγεία και η ερευνητική διάθεση της χαρακτικής αποτυπώνοται στην έκθεση «Χαράκτες Χ 6» στην αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5» (Καπλανών 5 και Μασσαλίας, στο κέντρο της Αθήνας). Συμμετέχουν έξι διακεκριμένοι χαράκτες, οι Μιχάλης Αρφαράς, Kati Mahrt, Τόνια Νικολαίδη, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Νίκος Σταυρακαντωνάκης και Βίκυ Τσαλαματά. Όπως γράφει η Kati Mahrt στον κατάλογο της έκθεσης, συναντώνται έξι προσωπικότητες από διαφορετικές γενιές, τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, «οι οποίοι έχουν καταστήσει τα εκφραστικά μέσα της χαρακτικής σε κέντρο βάρους της καλλιτεχνικής τους έκφρασης». Και συμπληρώνει: «Έξι ιδιαίτερα προσωπικές προσεγγίσεις του medium, τις οποίες χαρακτηρίζει η απόρριψη της παραδοσιακής αντίληψης της αναπαραγωγικής χαρακτικής και η αντιμετώπιση της έντυπης τέχνης σαν ιδιότυπη διαδικασία δημιουργίας κυρίως μοναδικών έργων με ιδιαίτερο εικαστικό χαρακτήρα». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Φεβρουαρίου.

4 Φεβ 2009

Η κοσμόπολις του Παύλου Χαμπίδη



Ο Παύλος Χαμπίδης αφού έζησε και δημιούργησε σε διάφορα σημεία του πλανήτη, εκθέτει τώρα τις δυνατές εμπειρίες του στην αίθουσα τέχνης Τ. Kambani (Βασιλέως Παύλου 82, στο κέντρο της Βούλας) από την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, στις 20:00. Ο Παύλος Χαμπίδης ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, έζησε και σπούδασε στη Σουηδία, πήγε και έμεινε στο Δυτικό, τότε, Βερολίνο, στο Τόκιο, το Παρίσι, τη Γενεύη και τις Βρυξέλλες. Όλα αυτά επέδρασαν στην αισθητική διαμόρφωση του, η οποία εκφράζεται με λάδια, ακουαρέλες, μελάνια μονοτυπίες, λιθογραφίες, σκίτσα και κόμικς. Όλα τα έργα του έχουν χαρακτήρα καθαρά ανθρωποκεντρικό, αφού εμμένει στην παρουσίαση του ανθρώπινου σώματος σε χειρονομίες και στάσεις φορτισμένες εκφραστικά, ενώ οι μορφές ζώων σε κάποια έργα λειτουργούν συμβολικά και διαλεκτικά προς την ανθρώπινη μορφή. Από αυτόν τον κανόνα ξέφυγε για να αποτυπώσει σε 127 ακουαρέλες τη δική του Αθήνα, έργα τα οποία διακόσμησαν το σημειωματάριο της Louis Vuitton το οποίο κάθε χρόνο αφιερώνεται και σε μια διαφορετική μητρόπολη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου.