Πως θα είναι η ελληνική χαρακτική αύριο; Η απάντηση βρίσκεται στην έκθεση που πραγματοποιείται στο Σπίτι της Κύπρου (Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι) έως τις 11 Ιουλίου, καθώς σε αυτή συμμετέχουν οι σπουδαστές των δύο εργαστηρίων χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και ο καθηγητής τους, διακεκριμένος χαράκτης Μιχάλης Αρφαράς. Πάντως, αυτό το μέλλον παρουσιάζεται ευοίωνο, όχι μόνο από το επίπεδο των έργων των σπουδαστών αλλά από την ποικιλία των ιδεών, των τεχνοτροπιών και των τεχνικών που χρησιμοποιούν οι νέοι χαράκτες. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Βασιλικής Αναστασίου, Κωνσταντίνας Γεωργά, Ματίνας Γεωργά, Λ. Γιαννακόπουλου, Βασιλικής Γκαραβέλα, Ελένης Δερβίσογλου, Άννης Ζαβιτσάνου, Canuto Kallan, Ανδρέα Κοντονή, Ηλ. Κώτσιρα, Κλέβες Κρισίκο, Φαίης Μπιτσάνη, Λίας Μπλιούμη, Κ. Παπαμιχαλόπουλου, Μ. Πεταλά, Π. Φερεντίνου και Μυρτώς Φερεντίνου (έργο της στη φωτογραφία).
19 Ιουν 2009
16 Ιουν 2009
Μια μοναδική έκθεση χαρακτικής στον Πειραιά
Το παρελθόν και το παρόν της ελληνικής χαρακτικής, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, παρουσιάζεται σε μια μοναδική έκθεση η οποία εγκαινιάζεται επισήμως την Τετάρτη, 17 Ιουνίου, στις 8.30, στις εντυπωσιακές αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά (κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου, Φίλωνος 29). Η έκθεση, υπό τον τίτλο «Εν τυπώσεις επί χάρτου», είναι μια εκδήλωση του 1ου Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών. Ειδικά για την έκθεση της Πινακοθήκης Πειραιά συνεργάζεται με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών μια ομάδα από τους πιο δραστήριους συλλέκτες έργων ελληνικής χαρακτικής. Από τις συλλογές των Μάνου Βεντούρη-Πάρι Παρασκευά-Βουτσά, Χαράλαμπου Λεοντιάδη, Γιάννη Παπακωνσταντίνου, Γιώργου Ριζόπουλου, Ιορδάνη Χριστοδούλου, Νίκου Μαστροπαύλου, θα παρουσιάσουν 95 εξαιρετικά έργα 51 καλλιτεχνών – μεταξύ των οποίων οι Δημήτριος Γαλάνης, Λυκούργος Κογεβίνας, Ευθύμης Παπαδημητρίου, Γιάννης Κεφαλληνός, Βάσω Κατράκη, Μάριος Πράσινος (στη φωτογραφία έργο του) – οι οποίοι εχάραξαν το λαμπρό παρελθόν της ελληνικής χαρακτικής. Τα παρόν θα παρουσιάσουν 75 εν ενεργεία χαράκτες με 230 αυθεντικά έργα τους.
12 Ιουν 2009
Η «φυσιολατρική» ματιά της Ινές Πικέρας Γκαρθία
Την ατομική έκθεση της ισπανίδας χαράκτριας Ινές Πικέρας Γκαρθία παρουσιάζει, ως τις 28 Ιουνίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) το Ινστιτούτο Θερβάντες. Υπότροφος του ισπανικού και του ελληνικού κράτους, η δημιουργός εμπνέεται και καθοδηγείται πάντα από τους παλμούς της φύσης, με φιλέρευνη διάθεση και ιδιαίτερη ευαισθησία. Χρησιμοποιεί παλιές και σύγχρονες τεχνικές χαρακτικής και παρουσιάζει χαλκογραφίες, λιθογραφίες και λινόλεουμ σε χειροποίητα χαρτιά. Η Ινές Πικέρας Γκαρθία γεννήθηκε στη Βαλένθια το 1977 και αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Σαν Κάρλος της Βαλένθια. Ζει και εργάζεται μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας και αυτή είναι η έκτη έκθεσή της στην Αθήνα. Το έργο της υπακούει στην ολοκληρωτική ανάγκη αλλαγής, πειραματισμού και έρευνας. Χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές χαρακτικής, παραδοσιακές και σύγχρονες, και τις αναμειγνύει. Οταν έρχεται η ώρα της εκτύπωσης, τυπώνει, κόβει, μοντάρει, κολλάει, ράβει, παίζει με όλες τις δυνατότητες που διαθέτει, κάνοντας χρήση ενός ευρέος φάσματος υλικών: χειροποίητο χαρτί, ύφασμα, πλαστικό, μαλακά μέταλλα κτλ.
10 Ιουν 2009
H «πολεοδομία» της Βίκυς Τσαλαματά
Η διακεκριμένη χαράκτρια Βίκυ Τσαλαματά ξεδιπλώνει με την έκθεσή της στον χώρο τέχνης William James (Υμηττού 64, Χολαργός) μια πόλη, για να αποκαλύψει το ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτικό και κοινωνικό κέντρο της. Μπαίνοντας σε μια πόλη, χάνεσαι στους λαβύρινθούς της, αισθάνεσαι τις αναδιπλώσεις της, διαβάζεις της χαρτογραφίες της. Αυτός ακριβώς είναι και ο τίτλος της έκθεσης, «Λαβύρινθοι, Αναδιπλώσεις, Χαρτογραφίες». Η προσέγγιση είναι πρωτοποριακή, όπως και τα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιεί η επίκουρη καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Όπως ξεδιπλώνεις μια πόλη για να δεις τις νέες ιδέες που κρύβει στους λαβυρίνθους, τις αναδιπλώσεις και τις χαρτογραφίες της, έτσι και ο θεατής ξεδιπλώνει το χαρακτικό για να φτάσει στην τυπωμένη εικόνα στον πυρήνα του. Κι οι διαδοχικές αναδιπλώσεις σημαίνουν διαδοχικές μεταμορφώσεις. Οι μεταμορφώσεις είναι η πεμπτουσία της τέχνης της Βίκυς Τσαλαματά, η οποία ορίζει την ιδεολογία της αλλά και υπαγορεύει τα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιεί: Νέα ενδιάμεσα τυπώματα, μήτρες βαθιά χαραγμένες με οξύ, πολλαπλά τυπώματα, εσώγλυφες και εξώγλυφες φόρμες. Εξάλλου η Βίκυ Τσαλαματά θεωρείται ότι από κοινού με άλλους, ανήσυχους Ελληνες και ξένους χαράκτες, ώθησαν την χαρακτική τέχνη πέρα από τα παραδοσιακά της όρια, εμπλούτισαν τη δυναμική της και ανανέωσαν την εικόνα της. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)