20 Δεκ 2008

Οι μεταμορφώσεις του Gösta Hellner



Έως τις 6 Ιανουαρίου θα εκθέτει τη νέα ενότητα των έργων του «Αιγαίο» ο γερμανός ζωγράφος Gösta Hellner στον χώρο τέχνης «William James»(Υμηττού 64, Χολαργός).

«Στην παρούσα έκθεσή του οι μεταμορφώσεις του καλλιτέχνη παίρνουν όνομα. Προτιμά τον τίτλο Αιγαίο. Τώρα όλη η σημειολογία του παίρνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Οι στήλες του είναι ειδώλια, μύλοι αλλά και αναθηματικές στήλες. Τα ζώα είναι χταπόδια, γύπες ή αετοί, οι μορφές του γίνονται αγγελάκια, τα σινιάλα του παραπέμπουν στη μινωική γραφή. Αυτή η έκθεση δεν αποτελεί τίποτα άλλο από μια ακόμα από τις μεταμορφώσεις του καλλιτέχνη».
Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος

Gösta Hellner (Münster Γερμανίας, 1937) Ζωγράφος και φωτογράφος. Την περίοδο 1958-1962 σπούδασε στην Ακαδημία Φωτογραφικής Τέχνης και Γραφικών Τεχνών του Μονάχου και τιμήθηκε με Master φωτογραφίας. Καθηγητής του στη ζωγραφική ήταν ο Fritz Winter της Σχολής του Bauhaus. Συμμετέχει και διακρίνεται σε δύο πανγερμανικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής. Εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα το 1963, ως φωτογράφος ταυ Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Όλες οι φωτογραφίες του είναι δημοσιευμένες σε επιστημονικά βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά. Στο ζωγραφικό του έργο δουλεύει είτε με καμπύλα βιόμορφα σχήματα είτε με συνθέσεις από μικτές τεχνικές στον τύπο του κολλάζ και στο πλαίσιο της ποπ αρτ, με έντονους χρωματισμούς και με ενδιαφέρον για το στοιχείο της μεταλλαγής και της κίνησης. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

9 Δεκ 2008

Ζωγραφικοί χώροι στην «Έρση»

Στάθης Λιβάνης, 2007

Εγκαινιάζεται αύριο Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, ώρα 20:00, στην αίθουσα τέχνης Έρση (Κλεομένους 4, Κολωνάκι) η ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Δημόσιος – Ιδιωτικός χώρος». Τα έργα των διακεκριμένων ζωγράφων τα οποία φιλοξενούνται στην έκθεση, Οι διακεκριμένοι ζωγράφοι έργα στην έκθεση, μεταξύ των οποίων και των Γιούλικας Λακερίδου, Σαράντη Καραβούζη, Στάθη Λιβάνη, Γιώργου Μαυροΐδη, Χρόνη Μπότσογλου, Θεόδωρου Μανωλίδη, Ευθύμιου Παπαδημητρίου, Πάνου Φειδάκη κά, απεικονίζουν όψεις του κόσμου που μας περιβάλει. Χώρους αστικούς, δρόμους, πλατείες, παράθυρα με θέα στη γειτονιά, τα οικεία πρόσωπα των φίλων και δικών, τα προσωπικά αντικείμενα, τα έπιπλα. Όλα αυτά τα τόσο λίγο διαφορετικά και τόσο πολύ περιούσια. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2009.

5 Δεκ 2008

Όπυ Ζούνη, το τέλος του παιχνιδιού

Η Όπυ Ζούνη μέσα σε ένα έργο της στο σπίτι της στην Πεντέλη

Η ζωγράφος Όπυ Ζούνη «έφυγε» σήμερα και μας ήλθαν στο νου τα λόγια που έγραψε κάποτε: «Το σημαντικό για τον άνθρωπο είναι να μην κωλώνει. Κάθε δημιουργός, κάθε σκεπτόμενος, πρέπει να συνειδητοποιεί πως ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει είναι η σκέψη του που τον ακολουθεί και στις χαρές και στις λύπες και πως μπορεί να αναπτύξει με άπειρους τρόπους το δώρο της έκφρασης, αν ενεργοποιήσει την εσωτερική του φλόγα. Άλλωστε, δεν έλεγε και ο Flaubert πως “to ταλέντο είναι μια μακριά υπομονή”; Η τέχνη είναι τόλμη, ένας διαρκής αγώνας για να ξεπερνάς τα όρια του εαυτού σου. Κέρδος είναι το ξετύλιγμα της προσωπικότητάς σου μέσα στο χρόνο, ο διάλογος με τον εαυτό σου, με τις γενιές»…

1 Δεκ 2008

Έκθεση του Δημήτρη Κούκου στον Βόλο

Δημήτρης Κούκος, Κάσος, 2008, ακρυλικά σε μουσαμά

Με την έκθεση του Δημήτρη Κούκου «Παλμικά Τοπία» εγκαινιάζει τη λειτουργία της στο Βόλο η αίθουσα τέχνης «Φυγόκεντρος» (Γαλλίας & Χατζηαργύρη, τηλ.2421034684, 6972772837, e-mail el.karvagiotou@gmail.com), στις 10 Ιανουαρίου. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ντόρας Ηλιοπούλου Ρογκάν, νέα έργα, στα οποία ο ζωγράφος ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο το ελληνικό τοπίο και τις εναλλαγές του φωτός. Με περισσότερες από 40 ατομικές εκθέσεις στο ενεργητικό του ο Δημήτρης Κούκος, εισχωρεί τόσο πολύ στο τοπίο παρατηρώντας το πάντα εκ του φυσικού, που στο τέλος το απογυμνώνει από τα συστατικά του και αφήνει μόνο την εντύπωση του χρώματος και των φωτοσκιάσεων. Όπως έχει γράψει η Ντόρα Ηλιοπούλου Ρογκάν, «ο δημιουργός, που όντως έχοντας ταυτίσει την ψυχή του με τον χρωστήρα του, κατορθώνει να αιχμαλωτίζει ακόμη και την απειροελάχιστη απόχρωση του ελληνικού φωτός και της ατμόσφαιρας». Στόχος της νέας αίθουσας, υπεύθυνη της οποίας είναι η ιστορικός τέχνης Ελεάννα Καρβαγιώτου, είναι η παρουσίαση τόσο καθιερωμένων όσο και νέων δημιουργών (ζωγράφων, γλυπτών, χαρακτών) στο φιλότεχνο κοινό του Βόλου.